Mi tehetsz még gyermeked önbecsüléséért?

Az önbecsülés az érzelmeken és érzéseken keresztül fejeződik ki, amelyeket a gyermek kimutat. Nagyban függ azonban az önképtől és az önbizalom érzékelésétől. Ha a gyerkőc magabiztosnak érzi saját készségeit és képességeit, akkor természetes, hogy az önértékelése is magas lesz. Mind a digitális, mind pedig a való világ sok-sok láthatatlan kihívást állít a gyerekek elé, amelyek próbára tehetik az önértékelésüket. Szülőként mit tehetünk, hogyan támogathatjuk őket? Két részes sorozatunkban az Xplora számos jól használható tippet gyűjtött össze, amelyek segíthetnek a gyerekek önértékelésében. 


A gyerekeknek szánt okosóráinkról itt olvashatsz bővebben.


  1. Hozz létre határokat és szabályokat

A határok a szeretetet is jelzik, szabályokat és kiszámíthatóságot teremtenek gyermeked világában. És ez talán a legfontosabb módja annak, hogy a gyermek megtanulja, hogyan szocializálódjon ebben a bonyolult világban. Ahhoz, hogy a gyerekekből jó játékosok, jó barátok, jó kollégák és jó partnerek legyenek, meg kell ismerniük a határokat.

  1. Tűzz ki elérhető célokat

A gyerekek örülnek, ha vannak céljaik, amelyek felé törekedni kell, de fontos, hogy a gyermek körülményeinek megfelelően tűzzünk ki célokat. Felesleges olyan célt kitűzni, hogy a lurkó minden tantárgyból a legjobb osztályzatot kapja. Ehelyett állíts fel ésszerű és elérhető terveket számára. A gyerekek mind különbözőek és különböző erősségekkel rendelkeznek.

  1. Csatázni vagy nem csatázni?

Ha egy 4 éves gyerek sapkát akar hordani júliusban az óvodában, akkor ezt meg lehet engedni. Ebből biztosan megtanulja, hogy túl meleg van nyáron téli sapkát viselni. Ha viszont télen nem akar sapkát viselni, akkor lehet, hogy bele kell menned egy kis csatába. Ha nem akarnak fogat vagy hajat mosni, akkor megint jöhet egy kis harc a meggyőzésért.

Jó, ha rugalmas vagy, amikor annak van helye, hiszen ilyenkor megtapasztalhatják a felelősségvállalás érzését.

  1. Bátorítsd gyermeked, hogy kérdezzen

A gyerekek természetüknél fogva kíváncsiak. Ezért igyekezz minél többet válaszolni a gyermek kérdéseire, és mindig bátorítsd, hogy többet kérdezzen.

  1. Hagyd, hogy rácsodálkozzon világra és észrevegye az apró dolgokat

– Miért hívják a hangyákat hangyának?

– Miért csak két napos a hétvége? Jó kérdés!

– Nézd ezt a gyönyörű követ, anya!

  1. Mutass és erősíts empátiát  

Az empátia kulcsfontosságú tényező a jó és egészséges kapcsolatok kialakításában és fenntartásában. Ez az utazás akkor kezdődik, amikor gyermeked megszületik. A felnőttek nagy felelőssége az elismerés, visszatükrözés, megerősítés, alkalmazkodás és kitartás – akkor is, ha ez sokszor nehéz!

  1. Erősítsd meg, hogy merjen gondolkodni és másnak lenni

Adj teret gyermekednek a szabad gondolkodásra. Tedd fel a kérdést, van-e más út? Mutasd meg, hogy különbözni is jó dolog. Ha a gyerek azt mondja valakiről, hogy fura, akkor nyugodtan felelheted, hogy jaj, de szép, és szuper, hogy nem mindenki egyforma! És hozzá teheted, talán ők is furcsának tartanak minket! Megtaníthatod a gyermekednek, hogyan legyen nyitott, és több nézőpontból is megvizsgálhatja a dolgokat.


  1. Ösztönözd a fizikai aktivitást sok játékkal és szórakozással

Koncentrálj a játékra és a szórakozásra! A gyerekek természetüknél fogva aktívak, ezért ügyelj arra, hogy sok lehetőséget biztosíts számukra a fizikai aktivitásra, és ösztönözd arra, hogy ez életük természetes részévé váljon.


Tudtad, hogy van egy saját aktivitás platformunk, a Goplay? A Goplay egy olyan univerzum gyerekeknek, ahol szórakoztató kampányokban vehetnek részt, hogy motiváljuk őket a sok-sok mozgásra!

  1. Ne kritizálj valakit a megjelenése alapján a gyerek előtt

Próbáld meg elkerülni, hogy gyermeked előtt megjegyzéseket tegyél valaki megjelenésről. Ehelyett próbálj más tulajdonságokat megemlíteni, például azt, hogy jó barát.

  1. Osztozz gyermeked lelkesedésében és álmodozásában

Bármilyen képtelenek is gyermeked álmai, ne mondd neki azt. Osztozz gyermeked lelkesedésében, és soha ne mondd, hogy valami lehetetlen. Az álmodozás és a fantáziálás fontos a gyerekek fejlődéséhez!

Ne feledd, a gyerekek önbecsülése és önbizalma a másokkal való interakció során fejlődik. Ezért nagyon fontos, hogy mi szülők figyeljük rá, hogy a gyermekek szabad identitást és egészséges kapcsolatot alakítsanak ki önmagukkal és másokkal. A gyerekek önbecsülésének fejlődését bátorítással, elismeréssel és sok vidámsággal segíthetjük elő.

Hogyan maradhatsz vele kapcsolatban, akkor is, amikor nem vagy a közelében? 

Olvass többet az Xplora okosórákról!