Hogyan fejleszd gyermeked önbecsülését?

A mai gyerekekre nehezedő nyomás igen nagy, és egészen más, mint az előző generációké – nyomás van rajtuk, hogy legyen sok barátjuk, jó jegyeket szerezzenek, és e mellett folyamatos a másikkal való összehasonlítás érzése is.  A közösségi média hatása miatt ez a presszió még erőteljesebben jelen van a digitális világban, azzal a folyamatos illúzióval, hogy a világhálón mindenki más "tökéletes" és mindenki élete "tökéletes".

Egyáltalán nem könnyű a gyerekeknek ebben a világban felnőni, de szülőként sok mindent tehetsz, hogy gyermeked magabiztosabbá váljon. Két részes sorozatunkban az Xplora számos jól használható tippet gyűjtött össze, amelyek segíthetnek a gyerekek önértékelésében. 

A gyerekeknek szánt okosóráinkról itt olvashatsz bővebben.

  1. Ne hasonlítsd össze a gyerekeket!

Ugye tudod, hogy minden gyermek más és másként fejlődik. Ne hasonlítsd össze gyermeked a testvéreivel, barátaival vagy bárki mással. Minden gyerek egyedi.

  1. Bátorítsd a gyereked, hogy találjon kihívást magának

A gyerekeknek hinniük kell magukban és képességeikben. Ha új dolgokat próbálnak ki, a gyerekek megtanulják, hogy olyan csodálatos dolgokra képesek, amelyeket talán soha nem is gondoltak volna. A sikerélmény erősíti az önbecsülésüket és az önbizalmukat!

  1. Összpontosíts az örömre, amit gyermeked csinál

Könnyű megdicsérni gyermekedet, ha jól teszi a dolgát. Néha azonban hasznosabb azt tudatosítani bennük, hogy mitől érzik jól magukat, vagy mi tölti el őket örömmel. A hangsúly itt inkább a gyermek belső motivációján van.


  1. Legyél konkrét, amikor visszajelzést adsz

Próbálj meg konkrét lenni, amikor legközelebb visszajelzést adsz. Például, ha a gyermeked rajzol, akkor valami olyasmit mondhatsz, hogy: hú, milyen szép színeket választottál, imádom a pirosat, vagy olyan profin színeztél, és nincsenek vonalak a széleken kívül!

A konkrét visszajelzések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekek kevésbé aggódjanak amiatt, hogy mennyire jók, és jobban élvezhessék azt, amit éppen csinálnak.

  1. Ne add át a félelmet gyermekednek

Engedd gyermekednek, hadd élje át a saját kalandjait. Az önállósodás útja elengedhetetlen a gyermek fejlődéséhez, és sokat adhat az önbecsüléséhez. X5 Play okosóránkkal a csuklóján a gyermeked egyedül is felfedezhet helyeket, Te pedig pontosan tudod, hogy hol jár a beépített GPS-nek köszönhetően. Gyermeked csak egy hívásra van, ha kapcsolatba kell lépnie veled, vagy fordítva.

  1. Adj teret gyermekednek az érzelmek kimutatására

Haragudni, megijedni, szomorúnak vagy boldognak lenni, mind normális. Mutasd meg a gyermekednek, hogy minden érzelmét nyugodtan megélheti, kimutathatja. Ösztönözd őt, hogy beszéljen arról, hogyan érzi magát. Kérdezd meg, miért szomorú, vagy dühös. Ha megtanítod a gyermeked, hogy a lehető legkorábban szavakba öntse érzéseit, sokkal könnyebb lesz neki a későbbiekben.

  1. Légy jó példakép

A gyerekek úgy viselkednek, mint ahogy mi. Ha ideges és stresszes vagy, nem várhatod el gyermekedtől, hogy boldog, figyelmes és kreatív legyen. Nem tudod rávenni a gyermeked, hogy megváltsa a világot, ha te állandóan a kanapén fekve a mobilod bámulod.

  1. Hallgasd meg a gyereked

A gyerekeknek “ki kell engedniük” a gondolataikat és érzéseiket. Ezért adj lehetőséget neki, hogy magáról beszéljen, függetlenül attól, hogy te éppen mennyire vagy fáradt, vagy stresszes.

  1. Soha ne kritizáld nyíltan gyermekedet mások előtt

Nem számít, hogy gyerekek vagy felnőttek előtt történik. A gyerekek hibázni fognak. Amikor hibáznak, megtanulják, hogy legközelebb jobban teljesítsenek. De az építő jellegű beszélgetésekre egymásra figyelve, lehetőleg ne mások előtt kerüljön sor.


  1. Töltsetek együtt minőségi időt 

Adj a gyerekednek szeretetet, több szeretetet és még több szeretetet (Ahogy Astrid Lindgren mondta.)

A gyerekek önbecsülése és önbizalma a másokkal való interakció során fejlődik. Ezért nagyon fontos, hogy mi szülők figyeljük rá, hogy a gyermekek szabad identitást és egészséges kapcsolatot alakítsanak ki önmagukkal és másokkal. A gyerekek önbecsülésének fejlődését bátorítással, elismeréssel és sok vidámsággal segíthetjük elő.

Hogyan maradhatsz vele kapcsolatban, akkor is, amikor nem vagy a közelében? 

Tudd meg, miért választják a szülők az Xplora okosóráját!