Digitális nevelés ABC

Ma a digitális nevelés témájáról beszélgetünk. A kifejezés már egy ideje ott lóg a (digitális) levegőben, és nekünk szülőknek azt a félreérthetetlen üzenetet hordozza, hogy már nem tudunk kitérni előle. Ne aggódj, nem tudományos esszét hoztunk, hanem bevezetést és néhány kezdeti irányelvet. Tehát vegyél magadhoz egy kávét, teát vagy bármi mást, ami jól esik, és vágjunk bele.

Digitális szülő: új kihívások és lehetőségek a családok számára

Szülőnek lenni kétségtelenül az egyik legnagyobb kaland, amelybe valaha is belekezdhetünk. Aligha van még egy olyan összetett, kihívást jelentő és érzelmekkel teli feladatunk, mint egy kis ember kísérése a felnőtté válás útján. A legkülönfélébb helyeken a legkülönfélébb helyzetek adódhatnak az út során: az étkezőasztalnál, a játszótéren, a napköziben... és egy ideje egyre többször a világhálón. A digitális nevelés régóta a modern nevelés szerves része – ennek ellenére sok anyának és apának fogalma sincs, mit jelent ez a kifejezés. Ugyanígy érzel? Nincs ezzel semmi gond, vessünk közösen egy pillantást a digitális szülőség témájára, és vizsgáljuk meg a legfontosabb szempontokat.

Gyermeknevelés a digitális korban

A tableten a picuri gyerkőc már nézi a „Peppa malac” című mesesorozatot, a kicsit idősebb napközis kislány már anyuka mobiltelefonjára rajzol képet, az óvodás már okoshangszórón keresztül szeretné lejátszani kedvenc zenéit, a tinédzser érettségire készül egy tanulási platformon, a felnőttek sokszor vacsora közben az okostelefonjukat nézik – a digitalizációnak ezer arca nyilvánul meg a mindennapi családi életben, mindenhol jelen van.

Az okostelefonok, táblagépek, okosórák és egyéb okoseszközök meghódították életünket, és ma már tartós hatást is gyakorolnak rá – jó és rossz irányba egyaránt. Mert bár magától értetődően sok streaming szolgáltatás előnyös is lehet gyermekeinknek, mint például a nyelvi tanuló programok és hasonlók, sajnos vannak hátrányok és kihívások is, amelyekkel nekünk szülőknek tisztában kell lenniük.

A digitális nevelés – digital parenthood – azt jelenti, hogy rámutatunk ezekre a kihívásokra és veszélyekre, de egyúttal a lehetőséget is adunk a gyerekeknek, miközben bevezetjük őket a digitális világba és ott vagyunk velük az úton.

Az "analóg neveléshez" hasonlóan a digitális nevelésben is léteznek különböző nevelési stílusok, a tekintélyelvűtől, a nem érintettig. Te hol helyeznéd el magad ezen a skálán? Vannak szilárd alapelveid a digitális világgal kapcsolatosan, amelyeket egyértelműen le is  fektetsz a gyermekeddel?

A digitális nevelés feladatai

Szülőként nem választhatjuk ketté a klasszikus és a digitális nevelést. Oyan időket élünk, amikor az egyik (már) nem működik a másik nélkül. Hogy megértsük, miről is szól a digitális nevelés, nézzük meg közelebbről a vele járó legfontosabb feladatokat.

  1. A digitális területek alapvető ismerete

Nem mindenki ismeri az internetet, és ez így is van rendjén. Ahhoz, hogy elkísérhessük gyermekeinket, nekünk viszont alapvető ismereteket kell szereznünk az új platformokról, technológiákról, szolgáltatásokról, hogy legalább hozzávetőlegesen áttekinthessük, és olyan médiakészséggel rendelkezzünk, amelyeket tovább tudunk adni utódainknak.

  1. Mutassátok meg nekik a platformokat és azok használatát

Míg közülünk sokan ismernek bizonyos felületeket, mint az Instagram, a Spotify és a YouTube, talán gyakran magunk is használjuk őket, a dolgok nagyon másképp néznek ki például a TikTok, a Tellonym és a Twitch esetében. Még ha nem is szívesen foglalkozunk ezekkel a platformokkal, bizony meg kell tennünk – mert csak így tudjuk bemutatni ezeket (beleértve a használatukat is) gyermekeinknek.

Tippünk: Használ már a gyermeked olyan felületet, amelyet nem ismersz és nem értesz? Akkor engedd meg neki, hogy elmagyarázza neked. A gyerekek nagyon lelkesek, amikor valami újat mutathatnak nekünk, szülőknek. Ezzel nem csak gyermekeink önbizalmát erősítjük, hanem az egymás iránti bizalmat is.


  1. Alakítsatok ki határokat

Tipegő mód, mobiltelefon-mentes helyek és időpontok, korlátozott képernyőidő, közös film- vagy játékestek – a (végtelen) digitális térben mozgó gyerekeknek és fiataloknak határokra van szüksége, hogy ne vesszenek el benne. A mi feladatunk ezt megteremteni, és (a gyermek életkorától függően) újra és újra alakítani, adaptálni. Erre konkrét megoldást kínál a gyerekeknek szánt Xplora okosóra, amely internetelérés és felesleges médiatartalmak nélkül kínál mobilkommunikációt.

  1. Mindig tartsátok szemmel a tevékenységeket

Még ha sok digitális média kompetenciát adunk is gyermekeinknek, kötelességünk figyelemmel kísérni tevékenységeiket. Természetesen az üldözés és titkos megfigyelés nem járható út. Ami ennél sokkal jobb: a kommunikáció! Beszélj nyíltan, és tudasd gyermekeddel, hogy követed őt az Instagrammon, vagy GPS segítségével te látod, hogy merre jár.

  1. Tájékoztassátok őket a veszélyekről és lehetőségekről

Amikor a digitális nevelésről beszélünk, a beszélgetés gyorsan a „Minden veszélytől meg kell védeni a gyereket!” témára terelődhet. Természetesen a cybergrooming, az online pedofília és a zaklatás rendkívül fontos kérdések, amelyeket meg kell beszélni, és amelyektől a lehető legjobban szeretnénk megvédeni gyermekeinket – ez nem kérdés. A digitális nevelés azonban azt is jelenti, hogy megmutatjuk a gyerekeknek és a fiataloknak is, hogy hogyan használhatják a digitális világot a maguk javára, és mekkora lehetőségek rejlenek benne.

  1. Fogjátok kézen a (kis)gyerekeket a digitális térben

A digitális nevelés fontossága világossá válik, ha elképzeljük a következő helyzetet: Kisgyermekünk első napja az új napköziben. Bizonytalanul lép be a terembe, körülnéz odafigyelés nélkül, keresi a szemkontaktust anyával vagy apával. Egyetlen szülőnek sem az jut eszébe, hogy magára hagyja gyermekét, és azt kiabálja messziről, hogy „Meg tudod csinálni, hiszek benned!”.

Ennek pontosan így kell lennie a digitális világban is. Itt sem hagyhatjuk magukra gyermekeinket, hanem el kell kísérnünk őket addig, amíg nincs elég biztonságuk és ismeretük ahhoz, hogy nélkülünk is eligazodjanak.

  1. Mutassatok példát

Légy őszinte: Ha a digitális médiafogyasztásról van szó, mi, szülők gyakran nem vagyunk a legjobb példaképek. Lapozgatjuk a hírfolyamot, miközben gyermekünk a figyelmünkért verseng, gyorsan megnézzünk egy vicces WhatsApp videót, miután éppen letiltottuk kedvenc sorozatunk újabb epizódját... Digitális szülőként is jó példát kell mutatnunk a gyereknek a mai világban még inkább, még akkor is őszintén, ha nehéznek találjuk.

Adj időt a gyermekednek! Olvasd el blogposztunkat itt. 

A digitális nevelés kihívásai

Ha ezen a ponton arra gondolsz: "De mi mást tehetnénk még, a szülői agyam már szétrobban!", akkor jó helyen vagy. Természetesen a digitális szülőség és a számtalan platformmal való foglalkozás, amit a gyerek használ, nemcsak még nagyobb lelki terhelést jelent, hanem egészen konkrétan több erőforrást is (időben, idegekben, kommunikációban), amit máshol kell megspórolnod. 

Talán különösen ijesztő kihívás a digitális szülői nevelés kontextusában az a rengeteg egyéb veszély, amellyel gyermeked (potenciálisan) szembesül az interneten. Itt egyértelműen az oktatásra és a megelőzésre kell összpontosítania - még akkor is, ha ez kellemetlen beszélgetésekkel jár.

Végül, de nem utolsósorban, mi szülők sokszor nehezen engedjük, hogy a gyerekek a saját útjukat járhassák. Természetesen meg akarjuk védeni gyermekeinket minden rossztól ezen a világon. Csak akkor fejlődik ki bennük az önbizalom, a tetteikre való reflektálás képessége és a médiakészségek, amelyek jövőbeli életük szempontjából rendkívül fontos, ha megengedik nekik, hogy saját tapasztalatokat szerezzenek. Engedjük a saját tapasztalatszerzést!


Ismerd meg az Xplora okosórákat közösségi média és internet nélkül.

A digitális nevelés hét pillére

Hogy ismét összefoglaljuk a digitális nevelés témáját, szeretnénk bemutatni a digitális nevelés hét pillérét:

  • Kommunikáció mindennek felett
  • Folyamatos tanulás/információgyűjtés (szülőknek és gyerekeknek)
  • Szülői funkciók használata
  • Szabályok közös felállítása (amely minden családtagra vonatkozik)
  • Követés, de jó értelemben
  • Elismerés, wow élmények, jutalom
  • Jó (digitális) példakép

  • Online játékok, digitális találkozók a barátokkal és újakkal való ismerkedés, kedvenc sorozatok nézése, amikor és ahol csak akarja – mindez már régóta a mindennapi élet része számunkra és gyermekeink számára. Bármilyen kellemes és praktikus is, nem működik vita és kommunikáció nélkül. Mivel a gyerekeket sem lehet teljesen elszigetelni a virtuális világtól és annak veszélyeitől, kötelességünk foglalkozni a digitális neveléssel és megtalálni az egyéni digitális nevelési stílusunkat. Gyermekeink így magabiztosan léphetnek be a világhálóra és a digitális térbe. 

    Tudj meg többet Xplora okosóráinkról!